Publicerad:
2025-06-16 19:07
Regeringen har tagit in remisssvar för nytt lagförslag kring hyrköp av villor

En lagreglerad modell för hyrköp av bostäder, SOU 2024:83

En utredning gällande konceptet hyrköp tillsattes av Regeringen för ett par år sedan i syfte att finna fler vägar till att äga sitt boende i Sverige. Vi på Rent To Own har under de gångna åren deltagit, tillsammans med andra aktörer i branschen, i samrådsmöten gällande utredarens uppdrag kring ett betänkande om eventuell specifik lagstiftning när det kommer till konceptet hyrköp. Utredarens uppdrag har bland annat varit ”… att analysera och ta ställning till hur en lagreglerad modell för hyrköp av bostäder bör utformas.” Centralt för utredaren har varit att se till konsumentskyddet vid en eventuell ny lagstiftning.

”Hyrköp innebär en möjlighet för den som hyr att på sikt kunna köpa sin bostad. Det innebär flexibilitet och kan göra det möjligt för fler att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden. Det kan underlätta för unga personer eller andra som saknar kapital för att köpa en bostad direkt”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Citat från pressmeddelande via Regeringskansliet, publicerad den 13 december 2024.

Betänkandet redogör för bland annat att med en lagreglering kan boköpsmodellernas genomslagskraft öka. De etablerade boköpsmodellerna är anpassade till bland annat de befintliga fastighetsrättsliga, hyresrättsliga och skatterättsliga reglerna, och modellerna synes i huvudsak fungera väl. I vissa avseenden skulle emellertid nuvarande modellers genomslag underlättas av modifierade fastighetsrättsliga regler.

Utredningen om ”Fler vägar till att äga sitt boende” gav sitt betänkande till regeringen i slutet av förra året. Därefter har nu betänkandet varit ute på remiss. Närmare ett sextiotal remissinstanser har svarat på betänkandet till en ny lagstiftning gällande hyrköp. Majoriteten av remissinstanserna är positiva till konceptet hyrköp som vi ser det men det finns självklart betänkligheter och förbehåll vilket redogörs för av några instanser/expertis. Exempel på sammanfattningar gällande svaren från några av de många remissinstanserna redogörs för nedan:

  • Bofrämjandet anser att föreslagen hyrköpsmodell ”förenklar för de hushåll som ännu inte har tillräcklig kontantinsats för att köpa bostaden, men som har den ekonomi som krävs för att klara löpande kostnader. Det torde också vara positivt för bostadsaktören/exploatören att fler än idag ges möjlighet att efterfråga bostäder. ”
  • Fastighetsägarna är även de positiva till att ”hyrköp av bostadsfastighet och bostadsrätt för bostadsändamål regleras i en ny lag om hyrköp av bostad. Hyrköp kan vara en möjlighet för enskilda att omedelbart få tillträde till en bostad som man har för avsikt att köpa i framtiden.”
  • Hyresgästföreningen (HGF) menar dock bland annat att benämningen ”hyrköp” är vilseledande eftersom det inte enligt denna remissinstans handlar om ett hyresförhållande i normal mening, utan om ett köp. ”För det fall att förslaget omsätts i lag förordar Hyresgästföreningen den mer rättvisande benämningen ”optionsköp” av bostad.” HGF anser det dock vara olyckligt att kombinera hyra och köp i en och samma konstruktion.
  • Remissinstanser såsom Nacka kommun anser dock att ”Hyrköpsmodellen kan underlätta bostadsägande för unga och hushåll utan kapital men med stabil inkomst, vilket Nacka kommun ser som positivt. Nacka kommun ser också fördelar med att modellen kan komma att bidra till bättre nyttjande av bostadsbeståndet genom att erbjuda fler upplåtelseformer. Det är även positivt med en lagreglering som stärker konsumentskyddet och minskar osäkerhet i avtalsförhållanden.”

Arbetet med att ta fram en lagreglerad modell för hyrköp ser Rent To Own mycket positivt på. Inte minst då hyrköp är ett förhållandevis nytt koncept på den svenska bostadsmarknaden och något som vi är övertygade om kommer lösa upp några av de knutar som låser svensk bostadsmarknad för att fler människor i en framtid ska kunna äga sitt boende. Konsumentskyddet är självklart centralt här för oss – i linje med utredarens uppdrag.

Om en specifik lagstiftning gällande hyrköp i Sverige beslutas om så beräknas den träda i kraft den 1 juli 2026.

Länkar till utredningen samt remissvar:

Fler vägar till att äga sitt boende - Regeringen.se

Remiss av betänkandet Fler vägar till att äga sitt boende - Regeringen.se

Per Wennberg
VD & Grundare
Senaste inläggen